Zelf aan de slag

Hebben jullie besloten dat er in jullie leven, jullie relatie en jullie hart ruimte is voor een kindje? Een heel bijzonder moment, waar echter lang niet iedereen op dezelfde manier mee omgaat. De een zou het liefst vandaag nog zwanger zijn en/of maakt zich al op voorhand bezorgd “of het allemaal wel zal lukken”, de ander gaat uit van het standpunt: het komt zoals en wanneer het komt, we zien het wel.

Behoren jullie tot de tweede groep, dan ben je waarschijnlijk niet snel bezorgd wanneer de zwangerschap nog even op zich laat wachten. Misschien heb je helemaal geen zin om extra handelingen te verrichten, zoals bijvoorbeeld het bijhouden van je eisprong om op de juiste momenten te kunnen vrijen. Uiteraard valt hier veel voor te zeggen: op deze manier blijft het vrijen spontaan en staat er geen druk op de ketel. Naarmate de tijd vordert, zie je echter dat steeds meer stellen moeite hebben om deze spontaniteit te behouden.

Als je kinderwens nog niet vervuld wordt

Niet meteen zwanger worden betekent gelukkig niet direct dat er sprake is van vruchtbaarheidsproblematiek. Wellicht vrijen jullie op het verkeerde moment, gebruiken jullie glijmiddel (wat een slechte invloed heeft op de overlevingskans van het zaad) of ben je nog aan het ‘ontpillen’. Ook ziekte en stress kunnen een negatieve invloed hebben op je kansen om zwanger te worden.

Gemiddeld doen stellen er een aantal maanden over om een zwangerschap tot stand te brengen: uit onderzoeken blijkt dat 80% van de vrouwen met een kinderwens binnen een jaar zwanger is. Trek je er twee jaar voor uit, dan is dat percentage opgelopen tot zo’n 90%. Er wordt pas gesproken van verminderde vruchtbaarheid wanneer je na een jaar onbeschermd vrijen niet zwanger bent. Je kan in dat geval in aanmerking komen voor aanvullend medisch onderzoek, maar er zijn ook legio stellen die besluiten om het nog een tijdje aan te kijken.

Wat kan je zelf doen?

De samenleving van tegenwoordig is tot op zekere hoogte maakbaar: het spreekwoord “wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje,” is al jaren achterhaald. Mensen kiezen hoe en met wie ze leven, hoe ze hun carrière vorm geven, in welke stad of welk land zij zich vestigen en dankzij de voorbehoedsmiddelen is het krijgen van kinderen ook geen verplichting meer.

Dat wil echter niet zeggen, dat een kinderwens op bestelling te vervullen is. “Kinderen neem je niet, kinderen krijg je,” geldt vandaag de dag nog steeds! Hoewel er een aantal dingen zijn die je zelf kan doen om de kans op het krijgen van kinderen te bevorderen, is het onzin om je schuldig te voelen als het desondanks (nog) niet lukt. Natuurlijk is het gezonder om de alcohol te laten staan omwille van de zaadkwaliteit, maar dat wil niet zeggen dat je met een enkel biertje of wijntje de hele ‘oogst’ om zeep geholpen hebt: kijk maar eens hoeveel kinderen er jaarlijks verwekt worden tijdens carnaval, bij uitstek een periode waarin het bier rijkelijk vloeit.