Weet wanneer je eisprong is!

“Eerst willen we de verbouwing achter de rug hebben, pas daarna nemen we kinderen,”, hoe vaak hoor je het mensen niet zeggen? Pas wanneer je je kinderwens probeert om te zetten in een daadwerkelijke zwangerschap, leer je dat zwanger worden niet vanzelfsprekend is. Zeker wanneer het langer duurt voordat je in het verwachting bent, kan dit zorgen voor veel stress en spanning voor jouzelf en je relatie. 

Bij zo’n 80% van de stellen duurt het maximaal een jaar voordat de vrouw in kwestie zwanger is. Nu is een jaar op zich niet onoverkomelijk, maar wanneer je zit te popelen om een kindje in je armen te sluiten en je bij iedere keer dat je wéér ongesteld wordt, de moed verder in je schoenen voelt zakken, is iedere maand er een te veel.

Helaas zijn er per maand maar enkele dagen waarop je bevrucht kan worden. Ook al vrij je gemiddeld twee keer per week, als dat “gemiddelde” inhoudt dat je nét je vruchtbare periode mist, is je kans voor deze maand verkeken.

Wat is je eisprong?

De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, is het moment waarop de rijpe eicel “springt”, oftewel de eierstok verlaat. Het rijpen van deze eicel is begonnen net na de menstruatie. Deze periode wordt de folliculaire periode genoemd, omdat de rijpende eicel zich in een blaasje (follikel) bevindt. In een tijdsbestek van circa twee weken groeit de follikel van enkele tienden van millimeters tot een grootte van ruim twee centimeter. Per menstruele cyclus rijpt er één follikel. Bij een IVF-behandeling krijgt de vrouw hormonen toegediend, waardoor er meerdere follikels rijpen.

Is de follikel eenmaal gerijpt, dan puilt deze uit de eierstok. Bij een IVF- of ICSI-behandeling is dit het moment waarop de eicellen geoogst worden. In een natuurlijke cyclus wordt het eitje natuurlijk niet geoogst, maar komt dit vanzelf vrij uit de follikel. Dit gebeurt onder invloed van luteïniserend hormoon, oftewel LH. Heeft de hoeveelheid LH een piek bereikt, dan vindt binnen 10 tot 12 uur daarna de eisprong plaats.  Aan het begin van de LH-piek duurt het nog 34 tot 36 uur totdat het eitje vrijkomt.

Dokter, wanneer springt m’n ei?

Heb je een regelmatige cyclus, dan kan je redelijk bepalen wanneer je eisprong plaatsvindt: gemiddeld ovuleer je 14 dagen na het begin van je menstruatie. Maar in het woord ‘gemiddeld’ zit ‘m nou net de crux: sommige vrouwen hebben hun ovulatie op dag 10, anderen pas op dag 16. Als je met vrijen rekening houdt met je eisprong, maar je niet precies weet wanneer je ovulatie plaatsvindt, kan het dus zijn dat je iedere maand je ei net mist. Ook hebben veel vrouwen geen regelmatige cyclus, waardoor zij niet altijd weten wanneer er een eisprong aan zit te komen.

Je eisprong vinden

Wil je je eisprong vinden, dan kan je gebruikmaken van zogenoemde ovulatietests. Deze tests zien er uit als een zwangerschapstest, maar reageren in plaats van op HCG (het zwangerschapshormoon) op LH, het hormoon waardoor het eitje in de eierstok springt.

Een paar dagen vóórdat je je eisprong verwacht, begin je met testen. Testen is heel eenvoudig en gebeurt door middel van opgevangen urine. Door meerdere dagen achtereen te testen, kan je goed zien of de kleur van de testlijn oploopt. Op het moment dat de testlijn even donker of donkerder is dan de controlelijn, weet je dat je eitje op het punt staat vrij te komen.

Wees er snel bij

Zaadcellen kunnen wel een paar dagen in leven blijven in de baarmoeder. Je hoeft dus niet per se te wachten tot het moment dat je een positieve ovulatietest hebt en dan meteen van bil te gaan: als je testen oplopen, kan je al samen aan de slag. Eicellen hebben daarentegen een vrij korte levensduur van hooguit 24 uur. Je kan dus beter vlak vóór of bij een positieve ovulatietest vrijen, dan een dag daarna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *