Wanneer naar de dokter?

Heb je eenmaal besloten dat je zwanger wil worden, dan is het misschien moeilijk om geduld op te brengen. Al dan niet na lang wikken en wegen heb je samen gezegd: “We willen een kind,” maar wanneer dan? Nou: NU, à la minute. Tja, jammer de bammer, maar zo werkt het nou eenmaal niet. Ook stellen die niet geconfronteerd worden met vruchtbaarheidsproblemen, zijn niet meteen de eerste ronde in verwachting. Een zwangerschap krijg je niet op bestelling, en het heeft dan ook geen enkele zin om meteen naar de huisarts te rennen. Maar wanneer wordt het zo zoetjes aan toch eens tijd om bij de dokter aan te kloppen?

Hoe lang zelf proberen?

Beslist een stel eenmaal dat een kindje welkom is, dan is 80% van de vrouwen binnen een jaar zwanger. Let wel; binnen een jaar, wat dus iets héél anders is dan binnen de eerste drie rondes. Voor een zwangerschap moet je dus soms behoorlijk wat geduld oefenen. Van de 20% die dat eerste jaar níet zwanger raakt, wordt nog eens de helft in het daaropvolgende jaar spontaan zwanger. Afwachten dan maar? Dat is lang niet altijd verstandig: er kán immers sprake zijn van een vruchtbaarheidsprobleem, en de biologische klok tikt genadeloos door.

Over het algemeen luidt het advies: ben je na een jaar proberen nog niet zwanger, dan kan het zinvol zijn om naar de huisarts te gaan. Voor vrouwen ouder dan 35 jaar geldt, dat zij al na een half jaar ‘oefenen’ terecht kunnen. Ook als je meer dan twee keer zwanger bent geweest maar je het vruchtje bent verloren (miskraam) is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

De drempel naar de dokter

“Wanneer naar de dokter” is een vraag die niet voor iedereen zo gemakkelijk te beantwoorden is. Juist wanneer het zwanger worden moeilijk verloopt, kan het stel in kwestie de neiging hebben ‘de kop in het zand te steken’ en de stap naar de dokter (nog) niet te zetten. Dit lijkt misschien onverstandig, maar het is op zich heel menselijk en begrijpelijk om niet aan elkaar te willen toegeven dat er sprake kan zijn van vruchtbaarheidsproblemen. De drempel naar de medische molen is een hoge, maar eenmaal in het medisch circuit kom je er vaak niet zo gemakkelijk meer uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *