Vruchtbaarheidsproblemen en je relatie

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen je relatie behoorlijk onder druk zetten, om verschillende redenen. Allereerst vinden veel stellen het moeilijk te verteren dat het hen (nog) niet lukt om op de natuurlijke manier een zwangerschap tot stand te brengen. Ineens lijkt iederéén in je omgeving zwanger, behalve jij… Onzekerheid, frustratie, verdriet, wanhoop en boosheid kunnen jou en je relatie flink in de weg staan.

Niet op de natuurlijke manier zwanger kunnen worden brengt jullie als koppel in een rouwproces. Niet iedereen gaat daar op dezelfde manier mee om. Zonder iedereen over één kam te willen scheren, hebben vooral vrouwen de neiging over hun verdriet te praten, terwijl mannen vaak geneigd zijn om dicht te klappen en te ‘vluchten’voor het probleem, bijvoorbeeld door zich in het werk of op een hobby te storten. Zo kan het gebeuren dat de man verbeten het leidingwerk in huis onder handen neemt terwijl de vrouw in tranen op het toilet zit omdat ze wéér ongesteld is geworden. Zijn (gebrek aan) reactie geeft haar het gevoel dat het hem niet kan schelen en dat hij niet betrokken is, wat ze hem (al dan niet terecht) verwijt. Terwijl die op het oog ongevoelige man zich misschien wel heel teleurgesteld en gefrustreerd voelt, omdat het hem niet lukt de liefste wens van zijn vrouw te vervullen. Vooral wanneer het probleem bij de zaadkwaliteit van de man ligt, is het voor hem vaak heel moeilijk om om te gaan met het verdriet van zijn vrouw. Hij kan zich minder mannelijk voelen doordat zijn zaad te wensen overlaat, zeker wanneer hem allerlei “lollige” grapjes ten deel vallen. (“Weet je soms niet hoe het moet? Zal ík eens een keertje langsgaan bij je vrouw, is ze zo zwanger!” Ja echt, zulke mensen zijn er.)

Vruchtbaarheidsproblemen en je relatie

Ook op het seksleven van het stel kan onder druk komen te staan. Op commando vrijen is niet bepaald lustbevorderend, laat staan als er ook nog potjes ingeleverd moeten worden voor een zaadonderzoek, voor IUI of voor IVF/ICSI. Onderschat het belang van een goed seksleven niet: waar seks in een goede relatie hooguit 10% van de relatie uitmaakt, kan slechte seks of helemáál geen seks wel 90% van de relatie beïnvloeden!

Ook het traject van vruchtbaarheidsbehandelingen is zwaar, heel zwaar. De vrouw moet wellicht hormonen gaan spuiten, waardoor zij last kan krijgen van lichamelijke of geestelijke klachten. De hormoonhuishouding wordt immers volledig op z’n kop gezet en vergis je niet in de uitwerkingen die dit kan hebben!

Vruchtbaarheidsproblemen en je relatie goed houden

Ook al heeft een onvervulde kinderwens een grote impact op je relatie, probeer om je relatie niet alléén in het teken te laten staan van (het krijgen van) kinderen. Makkelijk gezegd, maar moeilijker gedaan, zeker wanneer je vanwege een vruchtbaarheidstraject tig keer in het ziekenhuis moet zijn. Maar ook daar valt, met wat fantasie, heus wel wat van te maken: lopen jullie bij een ziekenhuis dat redelijk ver bij jullie woonplaats vandaan is, boek dan eens een hotelletje in de stad en ga na het ziekenhuisbezoek een avondje uit. Blijf met elkaar in gesprek, niet alleen over jullie kinderwens, maar ook en vooral over andere zaken. Toon interesse in elkaars werk, ga eens een avondje naar vrienden, doe leuke dingen- ook als jullie hoofd er eigenlijk niet naar staat. En respecteer dat jullie wellicht anders omgaan met onzekerheid en verdriet. Vertel wat de reactie van de ander met je doet, wat je van hem of haar nodig hebt, en wees niet bang je kwetsbaar op te stellen.

Verder hebben veel mensen steun aan contact met lotgenoten, stellen die door hetzelfde proces heengaan als zij. Hier vind je begrip, herkenning, maar ook nuttige tips om elkaar in dit traject niet te verliezen. Vraag ook eens na of het ziekenhuis of de kliniek waar jullie onder behandeling zijn, ook psychische hulp aanbiedt. Vaak zijn een paar gesprekken al genoeg om jullie relatie weer op de rit te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *