Vruchtbaarheidsonderzoek bij de vrouw

Vruchtbaarheidsproblemen zijn minder zeldzaam dan je denkt: zo’n 25% van de vrouwen heeft in meer of mindere mate een vruchtbaarheidsstoornis. Deze stoornis blijft soms lang onopgemerkt; een deel van deze vrouwen heeft al eerder kinderen gebaard, maar komt er pas bij een ‘nieuwe’ kinderwens achter dat er sprake is van een vruchtbaarheidsprobleem. Bij andere vrouwen komt de stoornis naar voren op het moment dat zij voor de eerste keer zwanger willen worden. Dit wordt een primaire vruchtbaarheidsstoornis genoemd (13% van de gevallen).

Blijft een zwangerschap uit, dan kom je in aanmerking voor een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO). Het oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek bij de vrouw bestaat uit verschillende onderzoeken. Dat wil niet zeggen, dat iedere vrouw al deze onderzoeken moet ondergaan: de gynaecoloog bepaalt welke onderzoeken zinvol zijn.

De basale temperatuurcurve (BTC)

Een regelmatige menstruatie is geen garantie voor een eisprong. Om te weten of er een eisprong plaatsvindt, vragen veel gynaecologen de vrouwen in kwestie een temperatuurcurve bij te houden. Dit doe je door elke dag, op dezelfde tijd en nog vóór je je bed uit komt, je lichaamstemperatuur te meten en te noteren. Heb je eenmaal een eisprong gehad, dan stijgt je basale lichaamstemperatuur met zo’n 0,3-0,5 graden Celsius. Een uitblijvende temperatuurstijging kan een indicatie zijn dat er geen eisprong plaatsvindt.

Vaginale echo

Bij een vaginale echo lig je er niet bepaald op je charmantst bij: met je benen in de beugels bij de gynaecoloog, veel vrouwen zijn er huiverig voor. Ook al is het voor de dokter de gewoonste zaak van de wereld, voor jou is het dat niet!

Toch is de kans groot dat je bij een OFO gevraagd wordt om een vaginale echo te laten maken. Bij deze echo bekijkt de gynaecoloog de baarmoeder en de eierstokken. Eventuele afwijkingen in deze gebieden worden hierbij meestal snel ontdekt.

Hysterosalpingografie (HSG)

Vind je een vaginale echo al een ramp? Maak je borst maar nat voor de HSG: een onderzoek waarbij de doorgankelijkheid van de eileiders wordt onderzocht. Dit gebeurt door middel van contrastvloeistof. Ook afwijkingen aan de baarmoedermond kunnen worden ontdekt door middel van een HSG.

Het ondergaan van een HSG kan gevoelig zijn: op internet circuleren de ervaringen van “een beetje menstruatiepijn” tot “ik viel zowat flauw, zo’n pijn deed het”. Gelukkig duurt de pijn slechts enkele minuten.

Hormoon- en bloedonderzoek

Het vruchtbaarheidsonderzoek bij de vrouw is vaak niet compleet zonder hormoon- en bloedonderzoek. Bij deze onderzoeken wordt het bloed gecontroleerd op diverse elementen:

  • de werking van de schildklier;
  • antistoffen tegen chlamydia (CAT);
  • onderzoek naar hormonen, zoals LH, FSH, oestradiol en progesteron;
  • in sommige gevallen: AMH-bepaling (onderzoek naar de eicelvoorraad).

Bij IVF of ICSI word je tevens gescreend op HIV, Hepatitis B en Hepatitis C.

Kijkoperatie van de buikholte

Een kijkoperatie van de buikholte heet in de medische wereld een laparoscopie. Bij deze kijkoperatie onderzoekt de arts of je eileiders open zijn en je geen last hebt van verklevingen. Een laparoscopie vindt plaats onder algehele narcose. Na een kijkoperatie mag je dan ook niet zelf autorijden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *