TESE

Stellen die kampen met een onvervulde kinderwens, wachten soms redelijk lang met de stap naar de huisarts. Dat is op zich niet verwonderlijk: niet alleen is het geen pretje om diverse vruchtbaarheidsonderzoeken te ondergaan, maar mensen zien vooral op tegen de uiteindelijke uitslag. Zeker wanneer uit het spermaonderzoek blijkt dat er helemaal geen zaadcellen gevonden zijn, krijg je als koppel een flinke klap te verwerken. Gelukkig is er ook voor deze stellen soms hoop, in de vorm van een TESE-behandeling. 

Een TESE-behandeling is een ingreep die wordt verricht bij mannen bij wie er geen enkele zaadcel in het sperma is aangetroffen. Zonder deze behandeling is de kans op een eigen kind vrijwel verkeken: zonder zaadcellen vindt er immers geen bevruchting plaats. Heeft een man weinig zaadcellen, dan kan nog geprobeerd worden om de zaadkwaliteit te verbeteren of de toevlucht te nemen tot IVF of ICSI, maar is er echt geen enkel zaadje te vinden, dan zullen er andere maatregelen genomen moeten worden.

Wat is een TESE-behandeling?

De afkorting TESE staat voor Testiculaire Sperma Extractie, een ingreep waarbij het zaad rechtstreeks uit de teelbal wordt gehaald. Uiteraard kan dit niet ‘op afstand’ gebeuren: zowel de balzak als de teelbal zelf zullen hiervoor moeten worden geopend. Allereerst wordt de balzak ontsmet met chloorhexidine. Vervolgens maakt de arts een sneetje in de balzak, waarna de teelbal wordt blootgelegd. De chirurg neemt hierna een biopt, oftewel een klein hapje weefsel, uit de teelbal, waarna de wondjes weer worden gehecht. In totaal duurt deze ingreep zo’n 45 minuten.

Hoe en waar vindt TESE plaats?

Een ingreep waarbij er in je ballen gesneden wordt… voor veel mannen de ultieme nachtmerrie. Ook al wordt er tijdens de ingreep zélf goed verdoofd, geheel pijnloos is het niet: de meeste mannen geven aan na de TESE-behandeling last te hebben (gehad) van napijn. Na de ingreep is het dan ook belangrijk om goed de tijd te nemen om te herstellen. Dit betekent volledige rust gedurende drie tot vier dagen, met een uitloop van 7 dagen voor mannen met een actief beroep. Ook mag er de eerste vier weken na de TESE niet gesport worden en moet de man in kwestie de eerste week een strakke onderbroek dragen.

De TESE zelf vindt plaats op de chirurgische dagbehandeling, onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose. Partners mogen dan ook niet aanwezig zijn tijdens de ingreep. Als er geen complicaties optreden, mag de man dezelfde dag nog naar huis. Meestal krijg je dezelfde dag nog van de uroloog te horen of er tijdens de TESE zaadcellen gevonden zijn.

Slaagkansen TESE

Zijn er tijdens de TESE zaadcellen gevonden, dan moeten deze zowel in aantal als in kwaliteit voldoende zijn om te kunnen worden ingevroren. Helaas is dit lang niet altijd het geval: slechts bij de helft van het aantal TESE-ingrepen wordt voldoende zaad aangetroffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *