Kinderwens en seksleven

Wat niemand je ooit vertelt, is dat een onvervulde kinderwens een behoorlijke impact kan hebben op je seksleven. Helaas is het wel zo, dus mocht je hiermee te maken krijgen, dan ben je zeker niet de enige. Zolang je nog aan het proberen bent zonder medische ingrepen en andere poespas, is het allemaal nog wel te doen: je man niet teveel op de hoogte houden van wanneer precies je eisprong is, kan wonderen doen voor de intimiteit. Uiteraard kan je zelf wél bijhouden wanneer je ovuleert: dit kan door middel van de temperatuurmethode, het peilen van je cervixslijm en/of het gebruik van ovulatietests. Hiermee is het moment van de eisprong in een handomdraai vast te stellen. Het enige dat je dan nog rest, is je partner verleiden tot een “spontane” vrijpartij, en hopen dat het ditmaal raak is.

Ben je eenmaal overgegaan tot kunstgrepen -zoals bijvoorbeeld speciaal glijmiddel dat de zaadcellen helpt om de baarmoeder te bereiken- of de medische molen, dan werkt deze truc niet meer. Je zal dan op gerichte dagen moeten vrijen, waarbij ook je partner weet dat het “weer zover is”. Hierdoor kunnen zowel hij als jij druk ervaren, omdat de spontaniteit van het vrijen verloren gaat. In plaats van een intiem samenzijn, wordt jullie seksleven een prestatiemoment, en dat werkt niet bepaald libidobevorderend. Kinderwens en seksleven gaan dus niet altijd goed samen!

Hoe kinderwens en seksleven te combineren

Ook al is de spontaniteit ver te zoeken, probeer toch wat te maken van jullie intieme momenten en het niet alleen te zien als een tijdstip waarop gepresteerd moet worden. Natuurlijk hoef je niet krampachtig te proberen een erotisch hoogstandje op te zetten: jullie weten immers beiden wel beter. Verstandiger is het om de moeilijke balans tussen kinderwens en seksleven bespreekbaar te maken: vertel elkaar hoe je je voelt, wat jullie onvervulde kinderwens met een ieder van jullie doet en hoe je elkaar kunt steunen. Ook helpt het om de verplichte vrijpartijen met humor te benaderen: durf te lachen, maak er grapjes om en wees mild voor elkaar wanneer het juist op zo’n belangrijk moment niet lukt. Dit geldt ook voor de verplichte momenten waarop zaad geproduceerd moet worden ten behoeve van IUI, IVF of ICSI: ook al is de druk hoog, probeer het moment luchtig, humor- en liefdevol te benaderen en zorg dat je elkaar als partner niet verliest.

Kinderwens en seksleven: het lukt niet

Veel mannen hebben er moeite mee om op commando te presteren. Is dat ook bij jouw man het geval, dan kan je overleggen met het ziekenhuis of er ook andere oplossingen zijn. Woon je dicht bij het ziekenhuis, dan mag je man wellicht thuis “z’n ding doen” in plaats van in het herenkamertje. In geval van IUI, IVF of ICSI kan soms ook op voorhand zaad worden ingevroren, zodat er altijd een portie achter de hand is. Lijdt jullie seksleven ernstig onder jullie kinderwens en vrijen jullie alleen nog maar om een kind te verwekken, dan kan hulp van een seksuoloog uitkomst bieden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *