Kinderwens en glijmiddel

In de ideale wereld gaat het verwekken van een kind haast als vanzelf: je houdt van elkaar, vrijt met elkaar en tot je grote verrassing blijft op een goede dag je menstruatie uit. Helaas is zwanger worden lang niet altijd vanzelfsprekend, wat z’n weerslag kan hebben op jullie seksleven: bij een verplicht nummertje is de spontaniteit immers ver te zoeken. 

Iedere vrouw heeft slechts een paar vruchtbare dagen per maand. Heb je een regelmatige cyclus, dan is het vaak helemaal niet zo moeilijk om vast te stellen wanneer je eisprong is: gemiddeld vindt deze zo’n 14 dagen na je menstruatie plaats. Wil je zekerheid omtrent het exacte moment van je eisprong, dan kan je gebruikmaken van handige trucjes en hulpmiddelen, zoals temperaturen en speciale ovulatietests. Helaas is het vaststellen van je eisprong slechts stap één op weg naar een geslaagde zwangerschap: nu moet er nog op het goede moment gevreeën worden! En hoeveel je ook van elkaar houdt, dat “vrijen op commando” is nu niet bepaald een opwindende bezigheid. Sterker nog, jullie zullen het eerste stel niet zijn waarbij het seksleven behoorlijk onder druk komt te staan. Hoe hou je het gezellig tussen de lakens?

Kinderwens en glijmiddel: een geschikte combinatie?

Op commando moeten vrijen kan meerdere problemen met zich meebrengen. Zo hebben mannen soms moeite om een erectie te krijgen of te houden. Vrouwen kunnen op hun beurt last krijgen van vaginale droogheid, wat de seks tot een lastige en soms zelfs pijnlijke aangelegenheid maakt. Heb je meerdere keren pijn tijdens het vrijen, dan kan dit zelfs een vicieuze cirkel creëren: de angst voor nieuwe pijn belemmert je opwinding, waardoor je droger wordt en opnieuw pijn ervaart.

Met behulp van glijmiddel kan je deze cirkel doorbreken. Het grote nadeel is hierbij wel, dat de meeste glijmiddelen niet bepaald gunstig zijn voor de zaadkwaliteit. Dit geldt ook voor glijmiddelen waarbij niet op de verpakking staat vermeld dat deze een zaaddodende werking hebben!

Hoe glijmiddelen het zaad aantasten

In iedere vagina heerst een bepaalde zuurgraad: de pH ligt gemiddeld tussen de 3,8 en de 4,3. Hoe lager het getal, hoe zuurder de vagina. Juist deze zuurte voorkomt dat bacteriën en schimmels de overhand krijgen. Tijdens de vruchtbare dagen van de vrouw verandert de zuurgraad echter en wordt het milieu van de vagina stukken minder zuur: het slijmvlies van de baarmoedermond stijgt naar een pH-waarde van zo’n 7.2.

De stijgende zuurgraad maakt het gemakkelijker voor de spermacellen om te overleven: zaadjes houden niet zo van een zuur milieu. Reguliere glijmiddelen zijn echter afgestemd op de pH-waarde van de vagina gedurende de rest van de maand, dus op de dagen dat je níet vruchtbaar bent. Ook de osmolariteit (de concentratie van ionen) van de meeste glijmiddelen is niet goed afgestemd op zaadcellen, waardoor deze kunnen inkrimpen of opzwellen. Je begrijpt dat dit de overlevingskans van de zaadcellen niet bepaald bevordert: zowel de beweeglijkheid als de levensvatbaarheid nemen in snel tempo af.

Geen glijmiddelen gebruiken dan maar? Maar dan zit je weer met het probleem van ongemak, pijn en vaginale droogte. Gelukkig zijn er speciale glijmiddelen voorhanden waarmee de zaadkwaliteit níet wordt aangetast, zoals het vruchtbaarheidsvriendelijke glijmiddel Prefert (voorheen Pre-seed). Dit glijmiddel, dat vrij is van parabenen en glycerine, is getest en aanbevolen door artsen.

Prefert in een notendop

Prefert verschilt op meerdere punten van reguliere glijmiddelen:

  • de pH komt overeen met de pH van de vagina en de baarmoedermond tidjens de vruchtbare dagen;
  • de osmotische eigenschappen van Prefert maken het de zaadcellen gemakkelijker de baarmoedermond te bereiken;
  • tast de beweeglijkheid en de levensvatbaarheid van de zaadcellen niet aan;
  • helpt een optimale omgeving voor de zaadcellen te creëren.

Je gebruikt het middel net als ieder ander glijmiddel. Prefert is reuk- en smaakloos, vlekt niet op je lakens en zorgt ervoor dat je weer kunt vrijen zonder pijn of ongemak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *