Je relatie

Samen proberen om een kindje te verwekken is iets héél magisch en bijzonders. Maar hoe is het om samen in de medische molen te belanden in de hoop dat jullie kinderwens ooit vervuld wordt? Hoewel ook dit met recht een bijzonder traject genoemd mag worden, is het eerder bijzonder zwaar dan bijzonder magisch. Geen wonder dat menig relatie behoorlijk te lijden heeft onder (mogelijke) vruchtbaarheidsproblemen. Hoe ga je als koppel om met je verdriet, je hoop, je teleurstelling en je angst? Hoe houdt je je seksleven goed als je vrijt op commando en er tussen de lakens van spontane romantiek nauwelijks meer sprake is?

Iedereen gaat er anders mee om

Mensen zijn allemaal verschillend, ook wanneer het gaat om vruchtbaarheidsproblemen. Waar de een de neiging heeft om het hoofd zo diep mogelijk in het zand te stoppen, staat de ander het liefst vandaag nog op de stoep bij de huisarts. Ook heeft de ene persoon er veel behoefte aan om over de onvervulde kinderwens te praten, al dan niet met lotgenoten, terwijl de ander het onderwerp liever uit de weg gaat.

Ook voor familie en vrienden kan het moeilijk zijn om om te gaan met een koppel met (mogelijke) vruchtbaarheidsproblemen. Achteloze opmerkingen als: “En, wanneer beginnen jullie aan een kleintje?” of “Hee, ben je gestopt met roken? Laat me raden, je bent zwanger!” kunnen onbedoeld veel pijn en verdriet veroorzaken. Om dit soort pijnlijke missers te voorkomen, kiezen sommige stellen ervoor om van hun ongewenst kinderloos-zijn geen geheim te maken: zij zoeken de openheid juist op en vinden het prettig om in hun omgeving gehoord en gesteund te worden. Toch kan ook deze strategie vroeg of laat wrijving opleveren, bijvoorbeeld als familie en vrienden er ‘bovenop’ zitten bij wéér een IVF- of ICSI-behandeling: “En? En? Hoe ging het, weet je al wat? Wanneer mag je testen?”

Ongevraagd advies

Een ander bekend struikelblok vormt het ongevraagd advies: als je nu maar eens…. dán ben je vast binnen de kortste keren zwanger! Meestal worden dit soort adviezen te berde gebracht met een iets te opgewekte stem en stralende ogen, alsof dit hét baanbrekende advies was waar het koppel op zat te wachten.. ware het niet dat die ditzelfde advies waarschijnlijk al minstens 20 keer gehoord heeft.

“Ga eens lekker op vakantie,” of “Je moet er niet zo mee bezig zijn,” staat hierbij op nummer 1, al dan niet vergezeld van de mededeling dat het nichtje van de buurvrouw van de kapper dat ook gedaan had en raad eens, inmiddels is ze in verwachting van de tweede! Als je er over nadenkt, zie je echter dat een dergelijk advies totaal geen hout snijdt: het is moeilijk om níet bezig te zijn met zoiets wezenlijks en natuurlijks als een kinderwens, het is onmogelijk zelfs om naast je neer te leggen als je middenin in een onderzoeks-, IVF- of ICSI-traject zit.