IUI

Als zwanger worden niet vanzelf gaat, kan IUI worden geprobeerd. IUI (Intra Uteriene Inseminatie) is een van de meest gebruikte technieken om de kans op een zwangerschap te vergroten. Maar hoe werkt IUI eigenlijk, en voor wie is het geschikt?

Om met de laatste vraag te beginnen: IUI is de aangewezen vruchtbaarheidsbehandeling in tal van situaties, zoals een laag aantal spermacellen, vijandig baarmoederhalsslijm, antistoffen tegen sperma of bij onverklaarbare onvruchtbaarheid. De IUI-behandeling kan zowel met als zonder hormoonstimulatie plaatsvinden.

Wat gebeurt er bij IUI?

Bij IUI wordt het sperma rechtstreeks in de baarmoeder gespoten. Hierdoor hoeven de spermacellen een minder lange weg af te leggen om bij hun bestemming (de eicel) aan te komen, wat de kans vergroot dat er genoeg spermacellen in leven blijven. Wel moet het zaad, om in de baarmoederholte te kunnen worden gespoten, eerst worden “opgewerkt”, zodat bacteriën en andere micro-organismen niet in de baarmoeder terechtkomen.

Bij het opwerken worden de goede zaadcellen gescheiden van de slechte. Ook worden het prostaatvocht en de spermacellen van elkaar gescheiden, omdat prostaatvocht niet thuishoort in de baarmoeder. Tot slot wordt ook de acrosoomreactie van de zaadcellen geactiveerd, waardoor de zaadcel in staat is om een eicel te bevruchten. (Normaliter vindt deze acrosoomreactie plaats tijdens de reis naar de eicel.) Er zijn verschillende manieren waarop zaad kan worden opgewerkt, waarbij de gradientscheiding de meest gebruikte techniek is.

Na het opwerken wordt het sperma dezelfde dag nog ingebracht in de baarmoederholte. In de regel doet dit geen pijn, sterker nog, veel vrouwen voelen helemaal niets van deze behandeling. Nadat het sperma is ingebracht, is het verstandig om nog even een paar minuten te blijven liggen. Uit onderzoek blijkt dit namelijk de kans op een bevruchting te bevorderen. Sommige vrouwen krijgen een paar uur na de IUI-behandeling last van menstruatie-achtige krampen. Hier hoef je je echter geen zorgen om te maken: het zegt niets over de kans van slagen van de behandeling.

Slagingspercentages bij IUI

Wie een onvervulde kinderwens heeft en aangewezen is op IUI, hoopt natuurlijk dat met behulp van deze methode een lang gekoesterde droom in vervulling gaat. Helaas zijn de slagingspercentage van IUI relatief laag: zo’n 15% per behandeling. Bij verminderde vruchtbaarheid van de man ligt het percentage succesvolle IUI-behandelingen op zo’n 10% per cyclus. Hoewel deze percentages op zich niet om over naar huis te schrijven zijn, moet je erop rekenen dat een paar gemiddeld vijf tot zes IUI-behandelingen aangeboden krijgt. Na een totaal van zes behandelingen is bij circa 50% van de paren een zwangerschap tot stand gekomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *