Als het niet vanzelf gaat

Hebben jullie eenmaal besloten dat een kindje welkom is in jullie leven? Veel mensen willen op zo’n moment maar één ding, en dat is zo snel mogelijk zwanger zijn. De kogel is immers door de kerk, de pil de deur uit, dus vanaf nu gaan jullie met veel plezier “voor het echie!”

Dat het niet meteen de eerste maand raak is, daar kunnen de meeste stellen nog wel mee leven. (Hoewel vrijwel iedere vrouw stiekem hoopt dat zij bij de geluksvogels hoort die direct zwanger zijn.) De tweede en derde maand, ach, dat kan er ook nog wel bij. Maar na een tijdje begin je op te zien tegen de periode dat je ongesteld moet worden: draait het deze maand wéér uit op een teleurstelling?

Helaas is dit scenario voor maar liefst 1 op de 6 stellen de rauwe werkelijkheid. De wissel die een onvervulde kinderwens op je relatie trekt, kan zwaar zijn: partners hebben vaak moeite om om te gaan met het slingeren tussen hoop en vrees. Ook zie je vaak dat mannen en vrouwen heel verschillende reageren: de een trekt zich terug, de ander zou het liefst vandaag nog naar het ziekenhuis stappen. Of: de een verliest zich in de zwartste doemscenario’s, terwijl de ander blijft volhouden dat er niets aan de hand is.

De gang naar de dokter

Veel vrouwen raken na verloop van tijd alsnog op de natuurlijke manier zwanger, maar dit geldt niet voor iedereen. Voor veel stellen met een onvervulde kinderwens is de gang naar de dokter vroeg of laat onvermijdelijk. En wat dan? Het is een grote en moeilijke stap om onder ogen te zien dat zoiets ‘natuurlijks’ als kinderen krijgen niet lukt, en veel mensen zijn bang om medische hulp in te roepen.

Wat staat hen te wachten, als zij eenmaal bij de dokter in de spreekkamer zitten? Moeten zij heel hun liefdesleven, inclusief dat met vorige partners, op tafel leggen? En wat zou de dokter er wel niet van denken als je toegeeft ooit onveilig te hebben gevreeën, of misschien zelfs een SOA te hebben gehad? Zou je partner het je kwalijk nemen als jíj ‘jullie probleem’ blijkt te zijn, en wat betekent dit voor jullie relatie?

Ook de onderzoeken zelf gaan veel stellen niet in de koude kleren zitten. Tegen een beetje bloedprikken ziet (vrijwel) niemand op, maar een inwendig onderzoek of je op commando bevredigen zodat je sperma onder de microscoop gelegd kan worden? Brrr.

Lotgenoten

Helaas is vruchtbaarheidsproblematiek voor veel stellen nog steeds een taboe-onderwerp. Op zich niet verwonderlijk natuurlijk, want de meeste mensen vertellen nu eenmaal niet graag bij de koffiemachine op de zaak dat zij voor de zoveelste keer een follikelmeting hebben moeten ondergaan, of dat de resultaten van het sperma-onderzoek wederom behoorlijk tegenvielen.

Toch hebben veel mensen in deze moeilijke periode in hun leven behoefte aan steun en begrip vanuit hun omgeving. Vaak zie je dat stellen zich prettig voelen bij koppels die in hetzelfde schuitje zitten: je begrijpt immers heel goed wat de ander doormaakt en kan elkaar zelfs van nuttige adviezen en tips voorzien!